O Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ απαντά σε 12 ερωτήσεις στην “Φωνή Των Νοτίων”

Συνέντευξη παραχώρησε στην ¨ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ¨ ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τα κόμματα είναι χρήσιμα για το κοινοβούλιο, όχι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτό το λόγο δεν ζήτησα και δεν πήρα καμία επίσημη κομματική στήριξη,ούτε προτίθεμαι να ζητήσω σε περίπτωση που είμαι εκ νέου υποψήφιος το 2019. Παρά το γεγονός, ότι ανήκω σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο από τα φοιτητικά μου χρόνια, την κομματική μου ταυτότητα την αφήνω εκτός του Δημαρχείου».                                                                                 

Κ. Δήμαρχε ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραχωρείτε στην νέα μας εφημερίδα με τίτλο «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ»

1) Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας με την Δημιουργία Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Δημοτική ενότητα της Βάρης και τις αντιρρήσεις των Δημοτών στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης η ο κύβος ερρίφθη ;

Για τη δημιουργία της μονάδας ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων είμαστε ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο διαβούλευσης. Έχει υπογραφεί ένα σύμφωνο συναντίληψης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του οποίου συμφωνούμε στην αξιοποίηση των εκτάσεων του Υπουργείου εντός των ορίων του Δήμου μας για κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Παράλληλα το σύμφωνο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος. Για το θέμα αυτό είμαστε σε διαδικασία ουσιαστικής διαβούλευσης με όλους του δημότες και φορείς της πόλης προκειμένου να τους ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη του και παράλληλα να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Με δεδομένο αυτό, δεν συμφωνώ με τον όρο «διαπραγμάτευση» αλλά θα έλεγα πως γίνεται μια συζήτηση σε βάθος. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή έχω δεσμευτεί ότι αν οι επιστημονικοί μας συνεργάτες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν μας πείσουν, ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή μονάδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της πόλης, η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη και απόλυτα φιλική στο περιβάλλον, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της. Σημειώνω, πως η συζήτηση για τη δημιουργία της μονάδας ξεκινάει αφού πρώτα έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, που ουσιαστικά εξαντλούν τις διαδικασίες διαλογής στην πηγή στην πόλη μας και μέσα από τις οποίες έχουμε θέσει ρεαλιστικό στόχο ανακύκλωσης άνω του 30% για το 2019, από 4% που ήταν το 2014. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ,ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να σταματήσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον με την ταφή των απορριμμάτων και να αναζητήσουμε τις επίκαιρες τεχνολογίες που κινούνται στην κατεύθυνση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

2) Ως γνωστόν υπάρχει ένας τεράστιος όγκος επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή μας, θα υπάρξουν προβλήματα στην αστυνόμευση; Στο κυκλοφοριακό; Στη στάθμευση;

Κάθε καλοκαίρι η πόλη μας δέχεται έναν τεράστιο όγκο ημερησίων επισκεπτών και οι υπηρεσίες μας έχουν προσαρμοστεί ,να αντιμετωπίζουν την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού. Τα προβλήματα όμως είναι αναπόφευκτα καθώς η δύναμη της Δημοτική Αστυνομίας του Δήμου είναι μόλις 12 άτομα( από 50 που ήταν πριν από λίγα χρόνια ),τα οποία πρέπει να καλύψουν τρεις βάρδιες την ημέρα για εφτά ημέρες της εβδομάδας. Οπως καταλαβαίνετε, αν δεν μας επιτραπεί να προσλάβουμε περισσότερα άτομα η υπηρεσία δεν μπορεί να αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για το θέμα αυτό άλλωστε επίκειται συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να κάνω έκκληση στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης ,να σέβονται την περιοχή και το περιβάλλον και να είναι τυπικοί στην στάθμευση, στην καθαριότητα και γενικότερα στη συμπεριφορά τους.

3) Σε τι κατάσταση είναι τα οικονομικά του Δήμου,μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα;

Τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει ικανοποιητικό ταμειακό απόθεμα, εξυπηρετούνται όλα τα υπάρχοντα δάνεια και ο προϋπολογισμός του Δήμου, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, υλοποιείται κατά 95%. Από το 2015 έχουμε συνεχώς πλεονασματικούς ισολογισμούς, έχουμε αποπληρώσει το 85% των δανείων μας (το υπόλοιπο είναι 1.980.000 ευρώ) και έχουμε αυξήσει κατά 25% την εισπραξιμότητα του Δήμου. Με τη βοήθεια των υπηρεσιών, ασκείται χρηστή διοίκηση, δεν γίνονται άσκοπες σπατάλες και εκτελείται ένα σημαντικό έργο.

4) Η κρίση έχει χτυπήσει την επιχειρηματικότητα και όπως βλέπετε και εσείς οι επιχειρήσεις αδυνατούν στην τακτοποίηση βασικών υποχρεώσεων τους,θα πάρετε κάποια μέτρα ελάφρυνσης ως προς τα Δημοτικά τέλη; Έχετε κάποιο πρόγραμμα;

Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και υποχρεωτικά ισοσκελισμένα (τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη πρέπει να αντιστοιχούν στις δαπάνες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού) και αφορούν τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Δεν έχει κανένα νόημα να τα μειώσουμε εις βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών ,οπότε για να γίνει μείωση ,πρέπει πρώτα να μειώσουμε ουσιαστικά τις δαπάνες των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Για τον ηλεκτροφωτισμό ήδη έχουμε εγκαταστήσει νέο δίκτυο οδοφωτισμού και μετά την αποπληρωμή του έργου θα εξοικονομεί σημαντικά ποσά ο Δήμος από την κατανάλωση ενέργειας. Για την υπηρεσία καθαριότητας θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε σημαντικά κονδύλια όταν αυξηθεί ουσιαστικά η ανακύκλωση των απορριμμάτων μας και όταν σταματήσουμε να οδηγούμε τα απορρίμματα προς ταφή στον ΧΥΤΑ. Τα σημαντικά ποσά που θα εξοικονομηθούν από τις δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται θα διατεθούν για νέα έργα, αλλά και για τη μείωση των δημοτικών τελών. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες μέσω των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αλλαγή του άδικου τρόπου υπολογισμού των δημοτικών τελών. Θεωρούμε πως το κριτήριο της χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι λάθος και πρέπει η χρέωση να συνδέεται με τον πραγματικό όγκο απορριμμάτων που δημιουργεί το κάθε νοικοκυριό ή η κάθε επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δημοτικών τελών με μικροπολιτική – λαϊκίστικη διάθεση, μόνο με σημαντική μείωση των δαπανών των υπηρεσιών μπορεί να γίνει ουσιαστική μείωση των τελών.

5) Ποιο το έργο σας ως Δημοτική Αρχή για τις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ ;

Στην ερώτηση αυτή μου επιτρέπεται να σας δώσω μία είδηση. Εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθεί επιτέλους ασανσέρ στο Δημαρχείο της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Η Δημοτική Αρχή δίνει μεγάλη βαρύτητα στις ανάγκες όλων των συνανθρώπων μας και για το λόγο αυτό όλα τα δημοτικά έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο φιλικό προς τα ΑμεΑ. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μια παραλία με θέσεις στάθμευσης και ειδικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και είναι σε εξέλιξη διαδικασία εντοπισμού και αντιμετώπισης των σημείων που παρουσιάζουν προβλήματα. Το έργο αυτό όμως είναι πολύ μεγάλο και χρονοβόρο. Τέλος, στοχεύουμε μέσα από τον αθλητισμό στην κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ και για το λόγο αυτό διοργανώνουμε αθλητικές δράσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης κωφών, ενώ στο ίδιο άθλημα διοργανώνονται αγώνες για άτομα με κινητικά προβλήματα. Είμαστε δίπλα σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διοργάνωσης αντίστοιχων αγώνων και συμμετέχουμε ως Δήμος έμπρακτα σ’ αυτές.

6) Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το τεράστιο έλλειμμα στην Σχολική Επιτροπή του Δήμου (Αφορά προηγούμενη διοίκηση) σε ποια φάση βρίσκετε τώρα και τι έχετε κάνει εσείς σαν Δημοτική Αρχή,ποιο είναι το ποσό που υπολείπετε και πως επηρέασε ή επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της (τώρα) σχολικής επιτροπής.

Μετά την αδυναμία παράδοσης των οικονομικών της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, από την προηγούμενη διοίκηση, προβήκαμε άμεσα σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές ο οποίος εντόπισε σημαντικό ταμειακό έλλειμμα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από δική μου εισήγηση, το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών διαβιβάστηκε στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στους οικονομικούς εισαγγελείς. Οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προέβησαν σε ενδελεχή έλεγχο επιβεβαιώνοντας με πόρισμα τους το έλλειμμα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε εκ νέου στην Ελληνική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών, στο Υπουργείο Εσωτερικών για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διασφάλιση της επιστροφής των χρημάτων στο Δημοτικό Ταμείο. Το θέμα αυτό όμως είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται πολιτική εκμετάλλευση. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα, να μην σχολιάσω το θέμα, απλώς θα ήθελα να δηλώσω πως το παρακολουθούμε στενά και φροντίζουμε για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου.

7) Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι που έχετε ήδη αποφασίσει ως Δήμαρχος ποιο θα ήταν αυτό και γιατί

Οι μεταβολές στην καθημερινότητα μας υποχρεώνουν ,να προσαρμόζουμε ανάλογα την ασκούμενη πολιτική. Δεν υπάρχει όμως κάποια από τις κεντρικές πολιτικές μας αποφάσεις που θα άλλαζα με δική μου πρωτοβουλία. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι, ότι στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερες διαδικασίες διαβούλευσης από οποιονδήποτε Δήμο στην χώρα. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, ακούμε την άποψη και τις προτάσεις των συμπολιτών μας και μεταβάλουμε τις αρχικές μας αποφάσεις, όπου μπορούμε, βάσει τις διαβούλευσης. Η εντατική συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της διοίκησης του Δήμου είναι άλλωστε κεντρική πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής μας παράταξης.

8) Είστε ευχαριστημένος από τους συνεργάτες σας και το έργο τους; Έχετε μετανιώσει για κάποιες επιλογές σας; Πιστεύετε ότι έπρεπε να δώσετε ρόλο και σε άλλα πρόσωπα; Αν επανεκλεγείτε επιθυμία σας είναι να ολοκληρώσετε την τετραετία;

Έχουν αξιοποιηθεί και έχουν ασκήσει διοίκηση σχεδόν το σύνολο των εκλεγμένων συνεργατών μου. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τις προσπάθειες και τα έργα όλων. Ο κάθε ένας διαθέτει χρόνο και ενέργεια για τον κοινό μας στόχο, να κάνουμε το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την καλύτερη και ομορφότερη πόλη της χώρας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν έχουν γίνει λάθη, αλλά λάθος κάνει μόνο αυτός που δουλεύει. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, αυτή την εποχή είμαστε στη διαδικασία συζητήσεων με τους συνεργάτες μου για να αποφασίσουμε από κοινού, αν θα είμαστε και πάλι υποψήφιοι στις εκλογές του 2019. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, βεβαίως εγώ προσωπικά θα εξαντλήσω την επόμενη θητεία, όπως εξαντλώ και την τρέχουσα θητεία διαψεύδοντας τη σχετική παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί από τις ίδιες πηγές πριν από τις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές.

9) Έχουν γραφεί αρκετά και έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα σχετικά με την επιθυμία σας να θέσετε υποψηφιότητα ως βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία ,ισχύει κάτι τέτοιο;

Παρά το γεγονός ,ότι μου έχουν γίνει πολλές προτάσεις σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών και περιφέρειας ,δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός και καμία επιθυμία μου να ασχοληθώ με την πολιτική σε άλλο επίπεδο. Είμαι ταγμένος στο αυτοδιοικητικό έργο που έχω οραματιστεί για την πόλη που μεγάλωσα και στην οποία μεγαλώνω και τα τρία παιδιά μου.

10) Στην τοπική αυτοδιοίκηση χωράει κομματικοποίηση;

Κατηγορηματικά όχι. Τα κόμματα είναι χρήσιμα για το κοινοβούλιο, όχι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτό το λόγο δεν ζήτησα και δεν πήρα καμία επίσημη κομματική στήριξη,ούτε προτίθεμαι να ζητήσω σε περίπτωση που είμαι εκ νέου υποψήφιος το 2019. Παρά το γεγονός, ότι ανήκω σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο από τα φοιτητικά μου χρόνια, την κομματική μου ταυτότητα την αφήνω εκτός του Δημαρχείου.

11) Από τους «Αντιπάλους» στον τοπικό πολίτικο στίβο ποιον θεωρείτε ισχυρό που θα σας δυσκόλευε ενδεχομένως

Ο μόνος μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα της πόλης που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και καθυστερούν την ολοκλήρωση των έργων που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε. Οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή οι συνδημότες μας θα αξιολογήσουν το έργο μας ,όπως και τις προτάσεις όσων θέσουν υποψηφιότητα και θα μας κρίνουν, επιλέγοντας τον καλύτερο.

12) Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι στην Βούλα γίνετε ένα έργο ικανοποιητικό σε αντίθεση με την Βουλιαγμένη και την Βάρη-Βάρκιζα που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, προτίθεστε να κάνετε κάτι τους επόμενους μήνες;

Κατ’ αρχάς θέλω να δηλώσω πως η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το Δήμο ως ενιαία πόλη, χωρίς να κάνει καμία απολύτως διάκριση με τοπικιστικά κριτήρια. Το έργο που έχει γίνει όμως στη Βούλα, αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθος της Δημοτικής Ενότητας, είναι το μικρότερο από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες. Εχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος μας στη Δ.Ε. Βάρης, η οποία είχε μείνει πίσω σε υποδομές και σε κάποιες σημαντικές ελλείψεις που υπήρχαν στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 76 έργα και παρεμβάσεις στη Δ.Ε. Βάρης, 44 στη Δ.Ε. Βούλας και 34 στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης. Συνεχίζουμε το έργο μας με προτεραιότητα πάντα τις ανάγκες της πόλης και της κάθε γειτονιάς.

13) Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, το τελευταίο σχόλιο δικό σας                                                           

Ευχαριστώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τη δυνατότητα που μου δώσατε να τοποθετηθώ για τα σημαντικά θέματα. Θέλω, μέσα από το βήμα που δίνετε, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου καθώς και τους συνεργάτες μου, αιρετούς και μη, για τις προσπάθειες που καταβάλουν ώστε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να παράγουν σημαντικό έργο.

                                                                                                                                                                                                        

 

Copyright ©

Απαγορεύετε η όποια αναδημοσίευση σέ άλλο μέσο χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη και αναφορά της πηγής όπως και η επεξεργασία (αλλοίωση) παραποίηση των φωτογραφιών που συνοδεύουν τα άρθρα.     

Η σελίδα notiansvoice.gr χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες Πληροφορίες

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο